rzeczyznatury.pl

rzeczyznatury.pl – zdrowie, dziecko, uroda, zakupy

Dlaczego warto zerwać z nawykiem picia słodkich napojów
Dieta Zdrowie

Dlaczego warto zerwać z nawykiem picia słodkich napojów?

Współczesny konsument staje się coraz bardziej świadomy w kwestii zdrowego odżywiania. Nawyk czytania etykiet pozwala wybierać produkty, które są zdrowe i nie zawierają szkodliwych składników. Warto jednak zwrócić uwagę na skład nie tylko produktów do jedzenia, ale także tych do picia. Niestety najpopularniejsze napoje są po prostu niezdrowe, a ich picie powoduje wiele chorób cywilizacyjnych.

Co zawierają napoje słodzone?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dobowa dawka cukru nie przekraczała 25 g (6 łyżeczek). Tymczasem jest on głównym składnikiem napojów słodzonych. 100 ml napoju typu oranżada czy cola zawiera 7 g cukru, a więc mała butelka lub puszka zaspokaja w całości dzienne zapotrzebowanie na cukier, a przecież oprócz tego słodzimy kawę, herbatę. Ze względów ekonomicznych cukier często zastępowany jest tańszymi zamiennikami, jak aspartam, sukraloza, syrop glukozowo-fruktozowy czy słodzik. Rzeczywiście zawierają mniej cukru, ale podczas metabolizmu rozkładają się w organizmie na substancje trujące. Słodzik znajduje się głównie w napojach oznaczonych napisem „0 cukru”.

Kolejnymi składnikami popularnych napojów są różnego rodzaju barwniki i konserwanty. Poprawiają wygląd napojów, przedłużają ich przydatność do spożycia, ale nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Najczęściej są pochodzenia syntetycznego. Napoje gazowane zawierają dodatkowo kwas fosforowy, który zaburza lekko zasadowy odczyn pH w organizmie. Regularne spożywanie napojów gazowanych przyczynia się do zakwaszenia organizmu.

Niektórzy konsumenci, dbając o zdrowie, rezygnują z napojów gazowanych na rzecz soków lub syropów owocowych. Niestety większość z nich w swoim składzie zawiera także cukier.

Choroby spowodowane piciem napojów słodzonych i gazowanych

Największym problemem w krajach rozwiniętych jest otyłość, która przyczynia się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Badania przeprowadzone przez amerykańskich lekarzy wykazały, że codzienne picie puszki coli powoduje wzrost wagi o 7 kg rocznie. To bardzo dużo, zwłaszcza że problem dotyczy głównie dzieci i młodzieży.

Spożywanie dużych dawek cukru to główna przyczyna rozwoju cukrzycy typu 2, która uznana została za chorobę cywilizacyjną. W Polsce cierpi na nią już ponad 20%  osób i liczba ta systematycznie rośnie. Otyłości i cukrzycy najczęściej towarzyszą nadciśnienie oraz choroby serca.

Kwas fosforowy zawarty w napojach gazowanych to główna przyczyna próchnicy oraz osteoporozy. Organizm broniąc się przed zakwaszeniem, pobiera wapń z kości oraz szkliwa znacznie je osłabiając. Substancje syntetyczne (barwniki i konserwanty) dodawane do napojów słodzonych poprawiają ich smak i wygląd, ale zawarte w nich związki chemiczne zwiększają ryzyko chorób nowotworowych.

To tylko najważniejsze problemy zdrowotne spowodowane regularnym piciem napojów słodzonych. Dodatkowo mogą pojawić się dolegliwości żołądkowe, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, bóle głowy, alergie.

Czym więc zastąpić napoje słodzone – soki naturalne bez cukru

Dietetycy zalecają, by codziennie pić 2 l płynów. Do bilansu wlicza się zupy, kawę, herbatę, najlepiej niesłodzone. Pozostałą ilość można uzupełnić wodą mineralną oraz sokami naturalnymi bez cukru. Poprawiają one metabolizm, regulują gospodarkę węglowodanową, zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych.

Sok bez cukru zawiera wiele substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Oczywiście musi on pochodzić ze sprawdzonego źródła. Soki naturalne mogą być sporządzone z owoców, warzyw oraz ziół. Zawierają nie tylko cenne składniki, ale mają także właściwości zdrowotne. Zwiększają odporność organizmu, poprawiają przemianę materii, wzmacniają serce, niwelują wiele dolegliwości. Dzięki zawartym w nich polifenolom zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia, przyczyniają się do chorób nowotworowych oraz mózgu i układu nerwowego (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona). Do najpopularniejszych należą soki:

  • wzmacniające odporność – sok bez cukru z aloesu, malin, aceroli, pokrzywy,
  • wspierające pracę serca – sok z granatu, głogu,
  • wzmacniające wzrok – sok z aronii,
  • łagodzące przeziębienie – sok z czarnego bzu, cebuli, 
  • wzmacniające układ oddechowy – sok z młodych pędów sosny,
  • poprawiające trawienie – sok z karczocha, ostropestu.

Dodatkowo sok bez cukru nie zawiera także barwników oraz składników konserwujących. Konserwacja soku ogranicza się tylko do pasteryzacji.

Więcej informacji na temat zdrowych i naturalnych soków bez cukru można znaleźć na stronie https://herbeo.pl/soki100.html 

Mając świadomość wpływu napojów na stan zdrowia, warto czytać ich skład i wybierać tylko te, których skład jest naturalny i nie zawiera dodatkowych składników.