Oleje i olejki
Oleje i olejki
Masło z awokado do twarzy – właściwości i jak stosować?
Masło z awokado to bogaty emolient, który najlepiej sprawdza się przy cerze suchej, odwodnionej, dojrzałej i z osłabioną barierą hydrolipidową. Nakładaj je w ma...
2026-09-14
Masło z orzechów brazylijskich do twarzy – właściwości i zastosowanie
Masło z orzechów brazylijskich przeznaczone do jedzenia nie jest kosmetykiem i nie należy nakładać go na twarz. W pielęgnacji stosuje się odrębny produkt – czys...
2026-09-12
Masło shea do twarzy – właściwości, zastosowanie, jak stosować?
Masło shea do twarzy działa przede wszystkim jako emolient, czyli składnik natłuszczający i tworzący na skórze warstwę ochronną. Nie dostarcza wody jak humektan...
2026-09-11
Masło illipe do twarzy – właściwości, zastosowanie i korzyści
Masło illipe do twarzy działa przede wszystkim okluzyjnie – tworzy na powierzchni skóry warstwę ograniczającą utratę wody, ale samo jej nie dostarcza. Jest bard...
2026-09-10
Masło murumuru do twarzy – właściwości, zastosowanie, efekty
Masło murumuru do twarzy może wspierać nawilżenie, regenerację bariery hydrolipidowej i ochronę skóry przed wiatrem lub mrozem. To naturalny emolient pozyskiwan...
2026-09-09
Masło kokum do twarzy – właściwości, zastosowanie, efekty
Masło kokum do twarzy wyróżnia się tym, że jest bardzo twarde, a po rozgrzaniu szybko topi się na skórze i pozostawia lekkie, nietłuste wykończenie. Jako emolie...
2026-09-07
Masło mango – właściwości, zastosowanie i korzyści dla skóry
Masło mango to naturalny emolient pozyskiwany z pestek mango indyjskiego (Mangifera indica). Tworzy na skórze warstwę ograniczającą utratę wody, wspiera barierę...
2026-09-06
Masło kakaowe – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Masło kakaowe to twardy tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion kakaowca właściwego (Theobroma cacao). Działa przede wszystkim jako emolient i składnik okluzyjny,...
2026-09-05
Masło shea – właściwości i zastosowanie w pielęgnacji
Masło shea to naturalny emolient pozyskiwany z nasion masłosza Parka. Tworzy na skórze warstwę ograniczającą utratę wody, wspiera barierę hydrolipidową i zmiękc...
2026-09-03
Olej lniany – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Olej lniany wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego (ALA), należącego do kwasów omega-3. Dostarcza cennych tłuszczów, ale szybko się utle...
2026-09-02
Olej rycynowy – właściwości, zastosowanie i korzyści dla zdrowia
Olej rycynowy pochodzi z nasion rącznika pospolitego i ma dwa wyraźnie różne zastosowania. Doustnie jest środkiem przeczyszczającym przeznaczonym wyłącznie do k...
2026-09-01
Olej jojoba – właściwości i zastosowanie w pielęgnacji
Olej jojoba to w rzeczywistości płynny wosk, a nie klasyczny olej roślinny. Jego estry woskowe przypominają budową ludzkie sebum, dlatego dobrze łączy się z nat...
2026-08-30
Olej arganowy – właściwości, zastosowanie w kosmetyce i zdrowie
Olej arganowy, nazywany płynnym złotem Maroka, zawiera tokoferole, nienasycone kwasy tłuszczowe i inne związki wspierające kondycję skóry oraz włosów. Najważnie...
2026-08-29
Olej z wiesiołka – właściwości, zastosowanie i dawkowanie
Olej z wiesiołka jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu linolowego i gamma-linolenowego (GLA). Może wspierać kondycj...
2026-08-27
Olej konopny – właściwości, zastosowanie i korzyści dla zdrowia
Olej konopny to tłuszcz roślinny tłoczony na zimno z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Nie zawiera psychoaktywnego THC, dlatego nie wywołuje odurzeni...
2026-08-26
Olej z czarnuszki – jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej z czarnuszki to wartościowy dodatek do diety i pielęgnacji, ale nie lek na wszystkie dolegliwości. Jego działanie wiąże się przede wszystkim z obecnością t...
2026-08-25
Olej z pestek jagód goji do twarzy – właściwości i zastosowanie
Olej z pestek jagód goji do twarzy może oznaczać dwa różne surowce: czysty olej tłoczony z pestek albo macerat owoców goji w oleju bazowym. Najłatwiej rozpoznać...
2026-08-24
Olej z cacay do twarzy – właściwości, zastosowanie i efekty
Olej z cacay do twarzy to lekki emolient pozyskiwany z nasion drzewa Caryodendron orinocense, rosnącego w Amazonii. Wyróżnia go wysoka zawartość kwasu linoloweg...
2026-08-22
Olej z buriti do twarzy – właściwości, zastosowanie, efekty
Olej z buriti do twarzy może wspierać regenerację, elastyczność i ochronę antyoksydacyjną skóry, ale nie powinien być stosowany nierozcieńczony. Intensywny, rub...
2026-08-21
Olej z tamanu do twarzy – właściwości, zastosowanie, efekty
Olej z tamanu do twarzy sprawdza się przede wszystkim jako produkt do zadań specjalnych – może wspierać wyciszanie stanów zapalnych, podrażnień i niedoskonałośc...
2026-08-18
Olej z maruli do twarzy – właściwości, zastosowanie i efekty
Olej z maruli do twarzy to lekki, szybko wchłaniający się olej, który przede wszystkim tworzy na skórze warstwę ograniczającą utratę wody. Nie nawilża samodziel...
2026-08-17
Olej z baobabu do twarzy – właściwości, zastosowanie, efekty
Olej z baobabu do twarzy jest emolientem, który ogranicza utratę wody z naskórka i pomaga chronić barierę hydrolipidową. Najlepiej sprawdza się przy cerze suche...
2026-08-15
Olej z kamelii do twarzy – właściwości, zastosowanie, efekty
Olej z kamelii do twarzy jest lekkim emolientem, który pomaga ograniczyć utratę wody, wygładza skórę i wspiera jej barierę ochronną. Najlepiej pasuje do cery su...
2026-08-14
Olej z orzechów laskowych do twarzy – właściwości i zastosowanie
Olej z orzechów laskowych do twarzy to lekki, szybko wchłaniający się olej, który zwykle nie obciąża skóry ani nie sprzyja zatykaniu porów. Z tego powodu dobrze...
2026-08-13
Olej z pestek granatu do twarzy – właściwości i zastosowanie
Olej z pestek granatu do twarzy wyróżnia się wysoką zawartością kwasu punikowego, zaliczanego do kwasów omega-5. Dzięki temu może wspierać regenerację, łagodzić...
2026-08-11
Olej rycynowy na włosy – jak stosować, aby uzyskać efekty?
Najlepsze efekty uzyskasz, nakładając olej rycynowy rozcieńczony z lżejszym olejem w proporcji 1:2 lub 1:3 na skórę głowy i długość włosów na 30–120 minut raz w...
2026-08-11
Olej z rokitnika do twarzy – właściwości, zastosowanie i efekty
Olej z rokitnika do twarzy działa jak skoncentrowany składnik regenerujący, ale wymaga ostrożnego dozowania. Zawiera karotenoidy, witaminy i kwasy omega, a inte...
2026-08-10
Olej z wiesiołka do twarzy – właściwości, zastosowanie, efekty
Olej z wiesiołka do twarzy dostarcza kwasu gamma-linolenowego (GLA), wspiera barierę hydrolipidową i łagodzi uczucie suchości oraz podrażnienia. Najlepiej spraw...
2026-08-09
Olej ze słonecznika do twarzy – właściwości, zastosowanie, efekty
Tak, olej ze słonecznika do twarzy może być dobrym wyborem także przy cerze tłustej i trądzikowej. Jest uznawany za niekomedogenny, więc zwykle nie zatyka porów...
2026-08-07
Olej sezamowy do twarzy – właściwości, zastosowanie i efekty
Olej sezamowy do twarzy może wspierać regenerację suchej i dojrzałej skóry, ponieważ dostarcza kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz lignanów o działaniu antyoks...
2026-08-06